Thursday, September 13, 2007

NEDERLAND WEG UIT AFGHANISTAN

Note for English-speaking readers: the following is nasty editorializing in Dutch. It is meant for a Dutch audience, even though I doubt that many of them will grasp the nuances. Hope springs eternal. So does snark.
--------------------------------------

Artiekel in het NRC:
http://www.nrc.nl/binnenland/article767606.ece/Te_veel_scepsis%2C_te_weinig_dank
Citaat: " Nederland is niet solidair genoeg met de troepen in Afghanistan, vindt minister Van Middelkoop van Defensie. „De kritiek en de scepsis zijn te veel overheersend." "


Om een schrijver van vorig jaar even te quoten: "Of die vriend nu bewust gekozen heeft voor het leger of voor zijn 'nummer' moest meevechten weet ik niet. In het eerste geval weet je dat dit het gevolg kan zijn indien je denkt dat je met wapens meningsverschillen kan oplossen."
[Dit was in reactie op een sneuvel bericht.]

Nederlanders geloven graag dat men altijd wel evenredig met anderen kunt onderhandelen. Hun eigen geschiedenis geeft daar blijk van.

Haal die Nederlandsche manschappen maar terug uit Afghanistan. De doorsnee Nederlander waardeert hun absoluut niet - en het internet komentaar liegt er niet om - maar instede blijft alles wat met militairen en landsverdediging van doen heeft verfoeien en kasteiden.

Niet dat men Nederlanders van lafheid kan beschuldigen; bange wezels zijn het echt niet. Nee, wat verbale aggressie betreft munten zij ver boven de meesten uit. Maar kijk eens, het is typisch Nederlands om te verbalizeren, en tevens typisch Nederlands om terzelfdertijde afzijdig en ""neutraal"" te willen zijn.

Het zal dus beter zijn als Nederland minder internationaal meedoet. En, in een Europeesche co-operatief kontext, hare strijdkracht afschaft. Men kan handhaving van vrede toch beter aan grotere buren overlaten.


Met pacifistische groeten,


-----B.O.T.H.

No comments:

Search This Blog

WELL, HOW DID I GET HERE?

There is an air of distraction to the streets in C'town nowadays. People seem lost in thought, absent minded, somewhat out of it. And mo...