Hier in de VS hebben velen van ons gisteren genoten van een vrije dag, in verband met Martin Luther King day.
Zoals ieder weet was Martin Luther King een voorvechter van wat men hier 'civil rights' noemt. Zijn levensgeschiedenis is dermate veelvuldig na te gaan op het internet dat het hier geen uitleg hoeft te hebben.
Maar wat heeft Martin Luther King voor een Nederlandsche publiek te betekenen?
Voor zover ik weet zijn Nederlanders volstrekt niet bigoot of racistisch, en zulk onrecht als wij Yankees dagelijks begaan is onmogelijk in Europa.
De enige betekenis Martin Luther King Day voor Europeanen kan hebben is als heraanhaling van de falingen van de VS. Maar heeft dat eigenlijk wel nut? Een realizatie van VS barbarisme is allang een van de meest geliefde grondvesten van de Europeesche cultuur. Zo een heraanhaling is niet nodig.
West-Europeanen zijn sociaal bewogen en ontwikkelde mensen die een deugd en voorbeeld voor de wereld blijken. Amerikanen niet - wij lopen nog rond met onze schietijzers door de koeiestront van de prairie, en hebben vrijwel geen cultuur, normen, of beschaving. Dat is algemeen bekend.
Er is dus echt GEEN reden om voor een voornamelijk Nederlands-talig publiek mijnheer Martin Luther King weder eens aan te halen, daar het onvoorstelbaar is dat Nederlands-sprekers per abuis zijn vergeten hoe primitief het hier nog blijkt.
Gaarne had ik van mijn Nederlandstalige lezers instede edificationele voorbeelden van Europeesche beschaving - schrijf zulks maar gerust in de comment field, het zal met gretigheid gelezen worden. Wij snaken namelijk hier naar zo iets, en het zou ons mischien een tikkeltje beschaving bij kunnen brengen. Er is op dat gebied nog veel te doen.
Onderwijs ons - Laat dat uw viering van Martin Luther King day wezen.
Met onbeschaafde en ongeletterde maar toch vriendelijke groeten,
---B.O.T.H.
1 comment:
Zo gaat dat, alle zelf kritiek van Amerika wordt in het tweederangs Europa gretig aangegrepen om zich zelf iets beter te voelen. De splinter en de balk enzo. het schijnt bij loosers te horen die zelf niet beter kunnen en voor al hun ideeën afhankelijk zijn van Amerika.
Dat geld helaas ook voor die ideeën die zo anti-Westers en anti-Amerikaans zijn. Ook die komen voor een groot deel uit Amerika. Ik noem een paar namen: Michael Moore, Noam Chomsky, Jimmy Carter, de laatste in n.b. president van de VS geweest. Natuurlijk deze personen en hun schrijfseltjes in Europa, net wat populairder dan in Amerika. Maar daar uit blijkt volgens mij dat alle goeie, maar blijkbaar ook alle slechte dingen vooral uit Amerika komen.
Dat anti-Westerse denken blijkt ook uit dat enorme schuldgevoel van veel Amerikanen waardoor zo’n Martin Luther King tot zo’n mythisch karakter is uitgegroeid. In Nederland heeft een zelfde soort schuldgevoel tot gevolg dat er nu zoveel etnische en culturele spanningen ontstaan omdat er geen Westerse norm meer gehandhaafd wordt. Het schuldgevoel van het anti-Westerse denken komt bij ons tot uiting in zoiets als het ‘slavernij monument’.
Als het anti-Westese denken, met haar enorme schuldgevoel naar anders denkende, niet zo groot was geweest dan was Martin Luther gewoon die Al Sharpton uit de jaren 60 gebleven die affirmative action en socialisme propageerde. En dan had Nederland voor de nakomelingen van de slaven geen slaven monument gemaakt. Want er niets waar wij ons nu schuldig over hoeven te voelen. De nakomelingen van die slaven die zich nog steeds wentelen in slachtofferschap moeten zich eens afvragen wie er nu op dit moment beter af is. De nakomelingen van de slaven of de nakomelingen van hun voorouders die in Afrika zijn gebleven?
Kortom, Amerika en Nederland verschillen, maar helaas ook weer niet zoveel. De gekte in Nederland en Europa is zeer zorgelijk. Maar helaas geld dat ook, weliswaar in mindere mate, voor Amerika.
Heeft Amerika nog wel genoeg zelfvertrouwen om de wereld te overtuigen van de waarde van de liberale democratie?
Post a Comment