Kichelech - little fried cookies usually served for Purim, which ain't for a while, but they're good anytime. Such as in winter, when the weather gets cooler.
In Dutch these are called Kiesjeliesj or Haman's Oren (Kishelish or Haman's Ears).
How the yiddish 'EKHHGHGHGHHQRCCH! sound became the discrete Dutch 'shhhhh' is somewhat baffling, but I suspect that the Flemings had a tongue or two in this transformation.
Ingrediënten / Ingredients
300 gram bloem / Two thirds of a pound Flour (0.66 LBS).
Drie eieren / 3 Eggs.
Een theelepel zout / 1 tsp. Salt.
Olie om te bakken / Oil for deepfrying.
Poedersuiker / Powdered Sugar.
Kaneelpoeder / Ground Cinnamon.
Zeef de bloem.
Sift the flour.
Klop de eieren wolkig met 't zout, enkele druppeltjes olie, en 3 eetlepels water (in plaats van water kan men ook zoete rode wijn of een likeur gebruiken).
Beat the eggs foamy with the salt, a drop or two of oil, and three TBS water (instead of water, you could use sweet wine or liqueur).
Meng het eiermengsel door de bloem tot een kneedbare deeg - eventueel extra bloem gebruiken.
Work the eggmixture into the flour until a pliable dough results - add more flour if necessary.
Vorm een bal van het deeg, bedek de schaal met een vochtige theedoek en laat 'n uurtje in de ijskast rusten.
Form a ball from the dough, cover the bowl with a damp cloth and let rest for an hour in the refrigerator.
Bestrooi het werkvlak met een weinig bloem, en rol de bal zo dun mogelijk hierop uit.
Dust the work surface with a little flour, and roll the ball out as thin as possible here-upon.
Vouw het deeg in drieën, en rol het wedermaals dun uit.
Fold over in three layers, roll out again.
Snijd de laag deeg met een scherpe mes in ruiten.
With a sharp knife cut the dough into diamonds.
Verhit in een diepe pan een laag olie tot 180 graden.
Heat a layer of oil in a deep fry-pan to slightly more than 350 degrees.
[Note: 180 Celcius is slightly more than 350 Fahrenheit - almost smoking in American terms.]
Bak de deegruiten in de hete olie goudbruin.
Fry the dough diamonds golden in the hot oil.
Laat de Kiesjeliesj goed uitlekken.
Let the kishelish drain well.
Bestrooi ze met poedersuiker en een beetje kaneel poeder.
Strew with powdered sugar and a little cinnamon powder.
No comments:
Post a Comment